Avondschool de Sprankel

Avondschool De Sprankel heeft een geschiedenis van ruim 30 jaar achter zich, misschien wel het oudste schooltje van Purmerend…

Al meer dan 30 jaar kregen volwassenen met een verstandelijke beperking uit Zaanstreek- Waterland, les op deze school. Sommige deelnemers waren al vanaf de oprichting hiervan bij de Avondschool de Sprankel betrokken! Jarenlang werd hiervoor op 2 avonden in de week de Z.M.L. Martin Luther Kingschool in de Aletta Jacoblaan gehuurd. Destijds is de Avondschool gestart op initiatief van de gemeente Purmerend. Tien jaar geleden is de Sprankel ondergebracht bij Odion.

Helaas ontkwam ook de Avondschool niet aan de bezuinigingen van de gemeente Purmerend. Aan het eind van het schooljaar 2013 moest de school zijn deuren sluiten. De zes docenten zijn ontslagen. Teleurgestelde en enorm verdrietige deelnemers waren het gevolg.

De docenten Chruf van Kempen en Miriam Koopman hebben de doorstart van de Avondschool de Sprankel mogelijk gemaakt. Zij wilden de deelnemers absoluut niet in de steek laten, onrust en nog meer verdriet voorkomen en zochten daarom met spoed een geschikte locatie voor de Avondschool de Sprankel. De Rooms Katholieke Koepelkerk/ St Nicolaaskerk in Purmerend, bood de Avondschool onderdak.

De verhuizing werd door de docenten gepland en gedaan, de kasten met leermaterialen ingedeeld. Vanaf september 2013 kon de doorstart voor 1 avond in de week met 12 deelnemers plaatsvinden. De 12 deelnemers werden met enthousiasme door de docenten Chruf en Miriam ontvangen! De blijdschap was zo groot, iedereen was dolgelukkig en dankbaar! Er was ook verdriet, omdat zij wel de gelukkigen waren maar hun vrienden die op de wachtlijst stonden nog niet… Hopelijk wordt er binnenkort een oplossing voor gevonden…